Rozhovor s Tomášem Peterou - provozním manažerem Kolkovna DOCK
Kolkovnu DOCK jsme otevřeli před čtyřmi roky. Od samého začátku ji vede a řídí Tomáš Petera, provozní manažer, který v gastronomickém oboru působí od ukončení střední školy a v Kolkovna Restaurants je s přestávkou 16 let. Přečtěte si rozhovor s Tomášem, který vás pozve na podzimní novinky a jak jinak, než na tankové pivo.
Jak dlouho pracuješ v gastro oboru?
Od ukončení střední školy, takže vlastně celý život.
Zvažoval jsi někdy úplnou změnu oboru a proč jsi nakonec zůstal? Jasně, že zvažoval, ale zjistil jsem, že gastronomie je můj život. Je to obor, který se neustále vyvíjí. Stále se v něm něco děje, takže se člověk má pořád co učit. Práci v gastru buď milujete, nebo ne. A já ji miluji. Jinde by mě to nebavilo.
Jak dlouho jsi v Kolkovna Restaurants? Celkem 16 let. Začínal jsem v pvní otevřené Kolkovně. Pak jsem si dal 15 let pauzu a vrátil jsem se s otevřením Kolkovny DOCK. Jsem zde tedy 4 roky a těší mě, že za tu dobu si to u nás hosté oblíbili a máme i své štamgasty.
Jak se dá skloubit rodinný život a práce v gastronomii? Dá, musíš mít tolerantní manželku.
A máš?
Mám!
Hledáš do týmu i nové kolegy a podle čeho si je vybíráš? Hledám prakticky pořád. U nás se práce pro šikovné lidi najde vždy. Vzhledem k tomu, že spadáme do silné gastronomické společnosti, která má pod sebou i jiné koncepty, než jsou Kolkovny, práce je u nás skutečně vždy. Ale tato otázka je pomalu na samostatný článek. Nejlepší varianta při hledání jsou noví kolegové na doporučení, ať už od současných kolegů nebo od mých kamarádů z jiných restaurací. Většinou hned u vstupního pohovoru poznám, zda k nám daný člověk zapadne do týmu, to je zásadní. Zda má zájem o obor a jestli se s ním dá ještě pracovat, posouvat ho dál. Všem uchazečům dám šanci se předvést u nás v restauraci a následně si u kávy vše vyhodnotíme.
Proč bych za vámi do Kolkovna DOCK měla přijít a proč bych neměla?
Pokud přijdeš, tak si to tu zamiluješ. Nádherná restaurace v širším centru Prahy, terasa přímo u Vltavy, čerstvě navařené jídlo. Převážně vaříme českou kuchyni, perfektně ošetřené plzeňské pivo z tanku a v neposlední řadě osobní přístup k hostovi. A proč neměla? Pokud hledáš to, co ti nemůžeme nabídnout (mexická kuchyně, sushi, pivo z produkce jiného pivovaru atp.)
Co chystáte na podzim za novinky? Již brzy spustíme nový jídelní lístek, kde najdete nová vynikající jídla a některá stálá jídla jsme ještě vylepšili. Dále se můžete těšit na tradiční sezónní akce – kachny, zvěřina, řízkování, Svatomartinská husa.
Co dělá provozní manažer, když není v práci?
Snažím se co nejvíc věnovat rodině a podporovat děti v jejich zálibách, ale musím přiznat, že hlavou jsem skoro pořád v práci. Sleduji trendy a vymýšlím, čím zpestřit naší nabídku, abychom byli pro naše hosty stále atraktivním místem.
Chceš, aby tvé děti šly v tvých šlépějích?
To nechám na nich, ať se rozhodnou samy. Určitě je vždy podpořím.
Chceš někomu poděkovat?
Všem se kterými jsem se potkal na své cestě gastronomií a kteří mi ukázali směr a cestu, předali zkušenosti z oboru.
Kdo je tvůj vzor?
Můj soused, má krásné motto „jdi si za svými sny“ a já přes plot vidím, že to funguje.