skvělé zážitky začínají zde
Co se u nás děje?

Jak poznat správně načepované pivo?

Pokud jste někdy přemýšleli, proč pivo chutná někde lépe než jinde, máme pro vás odpověď. Tajemství tkví v tom, jak dobře ho výčepní čepuje. Pokud si občas dopřejete chlazený půllitr zlatého moku, pojďme se společně podívat na to, jak poznat správně načepované pivo. Máme pro vás praktické rady a tipy, které vám pomohou vyhnout se špatně načepovanému pivu a najít ten pravý český zážitek.

Pět znaků správně načepovaného piva:

1. Správná teplota

Pivo byste měli dostat vychlazené na teplotu mezi 6 a 8 °C. Příliš teplé pivo ztrácí říz a svěžest, zatímco příliš studené může potlačit jeho chuťové atributy.

2. Pivo musí mít správný říz

Říz je termín, který označuje množství oxidu uhličitého (CO2) v pivu. Je to ten pocit jemného perlení na jazyku, který dělá pivo tak osvěžujícím. Správně načepované pivo má vyvážený říz – není ani příliš sycené, ani příliš ploché. Pivo bez řízu je mdlé a nudné, což se může stát, pokud někdo nechal sud zůstal přes noc bez tlaku nebo ho načepoval příliš brzy před podáváním.

3. Hustá krémová pěna

Správně načepované pivo by mělo mít hustou, kompaktní a krémovou pěnu bez viditelných bublin. Pěna by vám měla připomínat smetanu a měla by vydržet několik minut.

4. Žádné řetízkování ze dna

Pokud vidíte bublinky přilepené na skle nebo tvořící řetízky, je to znak špinavé sklenice nebo špatného čepování. Pivo by mělo být čisté a bez těchto bublinek.

5. Pěna pomalu padá a kroužkuje

Dobře načepované pivo má pěnu, která pomalu padá a na skle tvoří tzv. kroužky. To svědčí o čistotě sklenice a správném čepování. Kroužky na sklenici po napití jsou dalším znakem správně načepovaného piva. Tyto kroužky ukazují, že sklenice byla pečlivě umytá a čistá. Někdy se toto kroužkování označuje jako bruselská krajka.

Tradiční způsoby čepování plzeňského piva

  • Hladinka
    Toto pivo se čepuje na jeden zátah pod úhlem 45°. Tento způsob čepování zajišťuje hustou pěnu a správný říz.
  • Šnyt
    Jde o malé pivo ve velké sklenici, kde větší poměr tvoří pěna. Je ideální na krátké posezení s přáteli.
  • Mlíko
    Jedná se o sklenici plnou smetanové pěny, která je sladká a jemná. Tento způsob je vhodný pro rychlé vypití, aby se z pěny nestalo pivo.
  • Čochtan
    Pivo, které se čepuje bez pěny. Umožňuje vychutnat si čistou chuť piva, ale bez jakéhokoli řízu.

Kam zajít na pořádně načepovaný Pilsner Urquell?

Pokud chcete ochutnat Pilsner Urquell v nejlepší kvalitě, doporučujeme navštívit síť restaurací Kolkovna. Zakládáme si na správné technice čepování, což poznáte na první pohled podle husté bílé šlehačkové pěny, která ulpívá na stěnách sklenice. Pivo u nás chutná stejně skvěle jako v ležáckém sklepě v Plzni.

Dobře načepované pivo je umění, které se dá naučit, když víte, na co se zaměřit. Takže až příště do Kolkovny půjdete na pivo, nezapomeňte na naše tipy a užijte si tekutý chléb dosyta.


Mohlo by vás zajímat

Otevíráme nový pivovar Kolkovna

Už je to tady - nový pivovar v Praze! S radostí oznamujeme, že od 21. června vás rádi přivítáme v novém holešovickém Pivovaru Kolkovna. Přijďte ochutnat naše řemeslné pivo a skvělé jídlo z pivovarské restaurace.

Nechte vaření na nás! Krabičky s chlazeným jídlem v Kolkovnách

Máte rádi chutná a poctivá jídla, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni? 
S našimi krabičkami si můžete snadno a rychle dopřát poctivé pokrmy bez námahy kdekoli!

Rozhovor s Tomášem Peterou - provozním manažerem Kolkovna DOCK

Kolkovnu DOCK jsme otevřeli před čtyřmi roky. Od samého začátku ji vede a řídí Tomáš Petera, provozní manažer, který v gastronomickém oboru působí od ukončení střední školy a v Kolkovna Restaurants je s přestávkou 16 let....

Kolkovna Restaurants uvádí novou řadu alkoholů

Slogany ČIRÁ RADOST VE WHISKY SKLENCE a JEDINEČNÁ CHUŤ UZRÁLÉHO OVOCE V KAŽDÉ KAPCE uvádí novou řadu alkoholů do sítě podniků Kolkovna Restaurants.