Otevřeli jsme Pivovar Kolkovna!
Už je to tady - nový pivovar v Praze! S radostí oznamujeme, že od 21. června vás rádi přivítáme v novém holešovickém Pivovaru Kolkovna. Přijďte ochutnat naše řemeslné pivo a skvělé jídlo z pivovarské restaurace.
Pokud jste někdy přemýšleli, proč pivo chutná někde lépe než jinde, máme pro vás odpověď. Tajemství tkví v tom, jak dobře ho výčepní čepuje. Pokud si občas dopřejete chlazený půllitr zlatého moku, pojďme se společně podívat na to, jak poznat správně načepované pivo. Máme pro vás praktické rady a tipy, které vám pomohou vyhnout se špatně načepovanému pivu a najít ten pravý český zážitek.
Pět znaků správně načepovaného piva:
1. Správná teplota
Pivo byste měli dostat vychlazené na teplotu mezi 6 a 8 °C. Příliš teplé pivo ztrácí říz a svěžest, zatímco příliš studené může potlačit jeho chuťové atributy.
2. Pivo musí mít správný říz
Říz je termín, který označuje množství oxidu uhličitého (CO2) v pivu. Je to ten pocit jemného perlení na jazyku, který dělá pivo tak osvěžujícím. Správně načepované pivo má vyvážený říz – není ani příliš sycené, ani příliš ploché. Pivo bez řízu je mdlé a nudné, což se může stát, pokud někdo nechal sud zůstal přes noc bez tlaku nebo ho načepoval příliš brzy před podáváním.
3. Hustá krémová pěna
Správně načepované pivo by mělo mít hustou, kompaktní a krémovou pěnu bez viditelných bublin. Pěna by vám měla připomínat smetanu a měla by vydržet několik minut.
4. Žádné řetízkování ze dna
Pokud vidíte bublinky přilepené na skle nebo tvořící řetízky, je to znak špinavé sklenice nebo špatného čepování. Pivo by mělo být čisté a bez těchto bublinek.
5. Pěna pomalu padá a kroužkuje
Dobře načepované pivo má pěnu, která pomalu padá a na skle tvoří tzv. kroužky. To svědčí o čistotě sklenice a správném čepování. Kroužky na sklenici po napití jsou dalším znakem správně načepovaného piva. Tyto kroužky ukazují, že sklenice byla pečlivě umytá a čistá. Někdy se toto kroužkování označuje jako bruselská krajka.
Tradiční způsoby čepování plzeňského piva
Kam zajít na pořádně načepovaný Pilsner Urquell?
Pokud chcete ochutnat Pilsner Urquell v nejlepší kvalitě, doporučujeme navštívit síť restaurací Kolkovna. Zakládáme si na správné technice čepování, což poznáte na první pohled podle husté bílé šlehačkové pěny, která ulpívá na stěnách sklenice. Pivo u nás chutná stejně skvěle jako v ležáckém sklepě v Plzni.
Dobře načepované pivo je umění, které se dá naučit, když víte, na co se zaměřit. Takže až příště do Kolkovny půjdete na pivo, nezapomeňte na naše tipy a užijte si tekutý chléb dosyta.
Už je to tady - nový pivovar v Praze! S radostí oznamujeme, že od 21. června vás rádi přivítáme v novém holešovickém Pivovaru Kolkovna. Přijďte ochutnat naše řemeslné pivo a skvělé jídlo z pivovarské restaurace.
Při degustaci piva nebo čtení etiket se často setkáte s různými pivními zkratkami a termíny, které mohou být matoucí. V tomto článku si vysvětlíme nejpoužívanější pivní zkratky a vy budete mít jasno jednou provždy.
Máte rádi chutná a poctivá jídla, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni?
S našimi krabičkami si můžete snadno a rychle dopřát poctivé pokrmy bez námahy kdekoli!
Slogany ČIRÁ RADOST VE WHISKY SKLENCE a JEDINEČNÁ CHUŤ UZRÁLÉHO OVOCE V KAŽDÉ KAPCE uvádí novou řadu alkoholů do sítě podniků Kolkovna Restaurants.