skvělé zážitky začínají zde

Zkuste menu z Apulie, které chutná po moři, slunci a olivovém oleji

V jihoitalské Apulii vypráví každé jídlo svůj příběh. O farmářích, kteří po staletí pěstují pšenici na těstoviny. O rybářích, kteří nad ránem vytahují sítě plné chobotnic, mušlí a mořských ryb. O olivovnících, starších než některé katedrály, z jejichž plodů vzniká olej s vůní trávy a mandlí. Apulijská kuchyně se nesnaží ohromit složitostí. Staví na jednoduchosti a čerstvých surovinách.

Od 1. února můžete vyzkoušet apulijskou gastronomii v restauracích Aroma. Nečekejte těžké smetanové omáčky. Čekají vás pokrmy s aroma moře, citrusů a dřevěného uhlí.

Předkrm: Lososové carpaccio

Carpaccio Di Salmone

Lososové carpaccio se podává po celé Itálii, ale v Apulii má něco extra. Místní kuchaři ho marinují v citrusové šťávě a olivovém oleji, čímž zvýrazní jemnou strukturu ryby. V restauracích Aroma ho doplňujeme kandovaným pomerančem, aby sladkost ovoce vyvážila lehkou slanost ryby. Marinovaného lososa doplňuje koprová majonéza, která dodá předkrmu svěžest.

Domácí těstoviny s mořskými plody

Linguine ai Frutti di Mare e Limone

Mořské plody jsou v Apulii záležitostí sezóny i tradice. Neexistuje jednotný recept. Pokaždé záleží na tom, zda přivezou rybáři krevety, mušle nebo olihně. Místní kuchaři s tím nemají problém a každé ráno se přizpůsobí úlovku. 

V Aroma Harfa, QuadrioDock jsme vsadili na kombinaci mušlí, chobotnice a krevet. Omáčku tvoří máslovo-citronová emulze, která podtrhne mořskou chuť a nedovolí těstovinám přebrat hlavní roli.

Hlavní chod: Závitek z vepřové krkovičky

Bombette Caciocavallo con Sgagliozze

Bombette jsou malá pečená masová sousta, která v Apulii najdete snad v každém řeznictví. Ať už si je objednáte v Lecce nebo hlavním městě Bari, vždy budou mít jedno společné - kvalitní maso. V Apulii se vepřové bere z tzv. masserií, tradičních farem, kde se prasata pasou pod širým nebem.

V Aromě jsme bombette naplnili sýrem caciocavallo, což je pevný, lehce pikantní sýr, který se v Apulii vyrábí už stovky let. K masu patří i sgagliozze – kousky smažené polenty, které si místní kupují jako snack u pouličních prodavaček.

V našem menu podáváme tento závitek s bylinkovými plackami z polenty a tomatovou salsou.

Pizza s mozzarellou, bresaolou a sušenými rajčaty

Pizza Bresaola con Pomodorini Secchi

Apulijská kuchyně je známá tím, že to nepřehání s množstvím surovin a zdobností. Místo toho hledá dokonalou kombinaci chutí, kterou se vyznačuje tato křupavá pizza s tomatovým základem. 

Bresaola, sušené hovězí maso, přidává lehkou slanost. Pomodorini secchi, tedy sušená cherry rajčata, přinášejí sladkokyselou chuť, protože v létě zrají pod silným apulijským sluncem a pak se několik dní suší venku. Na závěr rukola a hoblinky sýru Grana Padano

Pokud chcete ochutnat jídlo, které byste našli i na stolech místních obyvatel tohoto kraje v jihovýchodní Itálii, přijďte. Menu z Apulie podáváme od 1. února 2025.


Mohlo by vás zajímat

Vychutnejte si s námi Happy Hours s 1+1 drinkem zdarma!

Dlouhý den v kanceláři? Jednání za jednáním? Fronta e-mailů bez konce?
Je čas na pauzu. Na drink! Na chvíli, kdy se zase začne žít.

26.05.2025 - 31.07.2025

Nová sezóna na zahrádce restaurace Aroma: Franz Kafka vás bude opět sledovat

Jarní sezóna otevírá brány k novým příležitostem prožít něco výjimečného přímo v centru Prahy. Restaurace Aroma, která se nachází v přízemí obchodního centra Quadrio, má pro vás přichystanou novinku, která zpestří vaše obědy...