Exkurze v Pivovaru Kolkovna. Prozkoumejte tajemství vaření piva
Pivo Čechům chutná, ale víte, co se skrývá za jeho výrobou?
Od května 2025 najdete v Pivovaru Kolkovna na čepu novinku s názvem Galaxy Lager 11 %. Jde o světlý nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák, který jsme za studena chmelili australskou odrůdou chmele Galaxy. Tento chmel se pěstuje především v Tasmánii a státě Victoria, kde mu tamní klimatické podmínky dávají aroma citrusů a tropického ovoce, které v pivu okamžitě poznáte.
Chmelili jsme kombinací již zmíněného australského chmele Galaxy, německého Magnumu, který pivu dodává kořenité aroma, a Žateckého poloraného červeňáku, který je králem českých chmelových odrůd.
Sladový základ tvoří plzeňský slad, mnichovský slad a Caramunich III, které dohromady dodávají pivu plnost a jemný karamelový podtón.
Galaxy Lager má stupňovitost 11,4%, obsah alkoholu 5 % a celkem intenzivní hořkost na hodnotě 50 IBU, která vyvažuje sladkost sladu. Pivo je nefiltrované a nepasterizované, aby si zachovalo přirozenou a bohatou chuť.
V Galaxy Lageru jsme nechali vyniknout jak české pivovarské řemeslo, tak australskou přírodní divočinu. :-)
Skvěle sedne k těžším jídlům, například k našemu selečímu kolínku nebo ke kachnímu konfitu. Vyšší hořkost piva vám osvěží patro mezi jednotlivými sousty a chmelové látky zároveň podpoří trávení tučnějšího masa.
Přijďte ochutnat. Uvidíte, že jeden Galaxy Lager vám s přibývajícím teplem stačit nebude
Pivo Čechům chutná, ale víte, co se skrývá za jeho výrobou?
Při degustaci piva nebo čtení etiket se často setkáte s různými pivními zkratkami a termíny, které mohou být matoucí. V tomto článku si vysvětlíme nejpoužívanější pivní zkratky a vy budete mít jasno jednou provždy.
Pokud jste někdy přemýšleli, proč pivo chutná někde lépe než jinde, máme pro vás odpověď. Tajemství tkví v tom, jak dobře ho výčepní čepuje. Pokud si občas dopřejete chlazený půllitr zlatého moku, pojďme se společně podívat na...