Na mapě Itálie vypadá Furlansko (Friuli – Venezia Giulia) nenápadně. Jde o kousek země přitisknutý k Rakousku a Slovinsku blízko města Terst. Pro tento italský region jsou typické jak Alpy, tak moře, římská historie i slovanské rysy. Je tu silně cítit rakouský vliv – guláš, zvěřina, špek. A zároveň tu najdete mořské plody, kvalitní víno a sýry, které se vyrábí už od 18. století.
A v červnu si tento pestrý kousek Itálie můžete dopřát v Praze ve všech restauracích Aroma.
Speciální menu z Furlanska
Bruschetta se šunkou San Daniele, krémem z mascarpone, hořčice a ančoviček, doplněná o sušená cherry rajčata, otevírá celé menu jako předkrm. Šunka San Daniele je jednou z nejslavnějších italských delikates, ale pořád není tak zprofanovaná jako parma. Vyrábí se jen v pár vesnicích, zraje minimálně 13 měsíců a má jemnou, ale výraznou chuť.
Následují tzv. Blecs, široké domácí těstoviny servírované s omáčkou ze sýra Montasio a restovanou hlívou královskou. Blecs najdete v každé dobré trattorii ve Furlansku. Sýr Montasio nese jméno podle místní hory a používá se do těstovin nebo do pokrmu Frico.
Jako hlavní chod přichází na stůl Petto d’anatra – kachní prso s tradičním bramborovo-cibulovým koláčem Frico, doplněné gelem z červeného zelí a nakládanými višněmi.
Závěr patří furlanské verzi pizzy – Pizza con salsiccia s rajčatovým základem, mozzarellou, klobásou salsiccia, sýrem Montasio a paprikovým ajvarem.
Furlanské menu v Aromě má omezenou dobu pouze do června. Využijte šanci, jak ochutnat další italský region. Itálie má pestřejší gastronomii, než si mnozí myslí a není to vždy jen o špagetách a tiramisu.