Březen v Aroma Harfa, Dock i Quadrio patří Kalábrii. Regionu, kde se v kuchyni nešetří pálivými papričkami, čerstvými mořskými plody ani skvělým vínem. Připravili jsme pro vás speciální menu, které vás vezme na jihoitalské pobřeží, kde voní olivovníky a na trzích se prodávají sýry, klobásy a ryby, které ráno ještě plavaly v moři.
Co obsahuje speciální kalábrijské menu v restauracích Aroma?
Tenké plátky marinované chobotnice s citronovou emulzí, cherry rajčaty a rukolou.
Chobotnice je v Kalábrii běžná součást jídelníčku, protože místní pobřeží je plné rybářských vesnic, kde se mořské plody servírují v té nejčerstvější podobě.
Špagety s pikantní klobásou N’duja, marinovanou červenou cibulí a sýrem Grana Padano.
N’duja není úplně obyčejná klobása. Jde o jemnou, mazlavou delikatesu, která se vyrábí z vepřového masa a obrovského množství feferonek. V Kalábrii ji mažou na chleba, přidávají do omáček a nadšenci do pálivého si ji dávají jen tak na lžičku.
Steak z mečouna, grilovaná zelenina, rajčatová omáčka s ančovičkami, olivami, česnekem a kapary.
Mečoun je pro Kalábrii stejně důležitý jako pro Japonsko tuňák. Ulovíte ho v místních vodách a místní rybáři vám ho na trhu rádi naporcují. Nejlépe chutná s čerstvou zeleninou a středomořskou omáčkou.
Rajčatová omáčka, pikantní salám, grilovaný lilek, paprika, bazalka a Grana Padano.
Lilek najdete v Kalábrii téměř na každém rohu. Vyrábí se z něj ragú, peče se s mozzarellou a parmazánem, dává se na pizzu i do sendvičů. A v kombinaci s pikantním salámem chutná ještě líp.
Kalábrijská gastronomie s ohnivým temperamentem
Kalábrie je divoká a nepředvídatelná, a přesně taková je i její kuchyně. V chudších oblastech se vaří z toho, co je právě po ruce. Maso se využívá beze zbytku, těstoviny se připravují ručně a ryby se jedí ještě tentýž den, kdy byly uloveny.
Pokud jste někdy slyšeli o nejslavnější kalábrijské klobáse N’duja, věřte, že není pro slabé povahy. Pálí tak, že se vám orosí čelo, ale po chvilce si na ni zvyknete.
Kalábrie je také jednou z nejstarších vinařských oblastí Itálie. Říká se, že už staří Řekové si tu víno oblíbili natolik, že Kalábrii přezdívali „Enotria“ – země vína. V rámci kalábrijského menu doporučujeme víno Primitivo di Manduria DOC, které doplní pikantní N’duju a grilovaného mečouna. Bílé víno Gavi di Gavi DOCG se svěží kyselinkou a ovocnými tóny se zase skvěle snoubí s marinovanou chobotnicí.
Speciální kalábrijské menu si můžete vychutnat od 1. března 2025 v restauracích Aroma Harfa, Aroma Quadrio a Aroma Dock.
Rezervujte si stůl a vydejte se s námi na výlet do Kalábrie bez letenky, ale s plným talířem!